Showing posts with label etiqa. Show all posts
Showing posts with label etiqa. Show all posts

Wednesday, May 17, 2017

Insurans Rumah Kediaman Anda : Kenapa anda perlu ambil MLTA/MLTT dan bukan MRTA/MRTT ?



Perhatian  kepada pemilik rumah kediaman dan bakal-bakal pembeli rumah 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Baca dan fahami betul-betul dahulu berkenaan insurans rumah anda sebelum anda menandatangani apa-apa perjanjian perumahan dan mendapatkan insuran rumah bagi melindungi rumah kediaman anda andainya terjadi apa-apa musibah kepada peminjam perumahan.


Sebelum itu, saya ingin bertanya anda. Adakah anda :-
  •       Mempunyai rumah sendiri (bukan rumah sewa) dan belum memiliki apa-apa insurans rumah anda ?
  •         Sedang dalam proses untuk membeli rumah ?
  •          Tidak tahu sepatah pun tentang pemilikan insurans rumah sama ada MLTA/MLTT or MRTA/MRTT ?


Jika Ya, anda boleh la teruskan pembacaan di laman ini.

Pada laman ini, saya akan kongsikan serba sedikit tentang jenis-jenis insurans rumah yang ada ditawarkan kepada pemilik rumah kediaman



INSURANS MRTA/MRTT Vs MLTA/MLTT


Pada dasarnya terdapat dua jenis insurans untuk perlindungan rumah kediaman anda yang terdapat di pasaran sekarang ini, iaitu :-

            i)        MRTA - Mortgage Reducing Term Assurance
       MRTT - Mortgage Reducing Term Takaful
dan 
           ii)    MLTA - Mortgage Level Term Assurance.
       MLTT - Mortgage Level Term Takaful

MLTA/MLTT ada sedikit perbezaan (tapi impactnya sangat besar) berbanding dengan MRTA/MRTT.

MLTA/MLTT menawarkan satu alternatif kepada peminjam rumah kediaman (housing loan) yang sedang mencari insurans rumah yang mempunyai perlindungan serta simpanan sekali gus.

Ini berbeza sama sekali dengan insurans MRTA/MRTT kerana dalam MRTA/MRTT, ianya langsung tidak mempunyai tabungan simpanan. 


Maknanya (MRTA/MRTT) 100% fee insurans yang dibayar oleh customer akan ditelan semuanya oleh syarikat insurans jika tidak berlaku sebarang musibah kepada pelanggan dalam tempoh kontrak pinjaman itu dibuat. 
Maknanya juga, dalam MRTA/MRTT pelanggan hanya mendapat faedah daripada bayaran insuran yang dibayar jika berlaku musibah (kematian or cacat kekal) disepanjang tempoh pinjaman itu dibuat.

Jika selepas tamat pinjaman (biasanya 35 tahun), peminjam masih kekal sihat walafiat, maka peminjam tak akan dapat satu sen benefit (cash value) pun daripada pihak bank or dari syarikat insurans dengan premium yang telah dibayar  untuk perlindungan selama tempoh 35 tahun itu.



$$$   MLTA/MLTT - Ada Cash Value   $$$

Ianya berbeza sama sekali dengan insuran MLTA/MLTT, kerana sebahagian daripada bayaran fee insurans akan dipulangkan balik kepada pelanggan dalam bentuk tunai RM (cash value).

Bukan sikit, tapi dalam puluh ribu juga yang akan dipulangkan balik jika tidak berlaku apa-apa musibah kepada pelanggan. Jumlah sebenar yang dipulangkan bergantung kepada caruman anda dan umur anda sewaktu memohon polisi ini.

Thursday, December 29, 2016

HIBAH TAKAFUL ? Faham ker ?


Sebetulnya HIBAH ni dalam bahasa Arab… Bahasa melayu nya Hadiah… Maksudnya di sini, apa benda atau barang apa yang kita nak bagi kepada orang yang kita sayang. Itu la hadiah atau HIBAH namanya.
Kalau HIBAH TAKAFUL pula, bahasa mudahnya untuk kita faham adalah merujuk kepada PAMPASAN KEMATIAN yang ada dalam Polisi Takaful yang kita ambil tu nak dihadiahkan atau nak diserahkan kepada siapa setelah kita meninggal (mati la senang cakap).
Satu perkara yang amat penting dalam HIBAH TAKAFUL adalah ianya tidak melalui proses tuntutan Faraid yang merumitkan dan memakan masa bertahun-tahun.
Biasanya, tuntutan melibatkan HIBAH TAKAFUL akan memakan masa 30 hari sahaja.
Selalunya pampasan kematian/hadiah/hibah takaful ni kita bagi kepada waris terdekat.

SIAPA WARIS TERDEKAT  ?

  • Kalau suami, of course la isteri, ibu/bapa atau pun anak-anak.
  • Kalau isteri, he he he.   Selalunya dia orang bagi kat anak-anak, kemudian ibu/bapa (jika masih ada). Nama suami biasanya tak ada langsung…. Normal la gini…kalau nak tahu kenapa? Tanya sang isteri laa…. Mereka lebih arif tentang hal ini…


Apa benefit nya kalau ambil HIBAH TAKAFUL ?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
-          Pampasan kematian boleh diserahkan terus kepada penama (penerima hibah) TANPA perlu melalui proses tuntutan faraid dan wasiat…

-           Tuntutan Faraid atau Wasiat ni, makan masa tuan-tuan dan puan-puan…Boleh jadi tahun atau bertahun-tahun, baru settle..

-           TETAPI kalau tuntutan HIBAH ni dalam 30 hari jer prosesnya (jika semua dokumen tuntutan complete)

-          Kalau suami dah bubuh nama isteri sebagai Penerima Hibah, maka 100%  pampasan kematian tu akan jadi milik isteri 100%....

-          Kalau tak, isteri hanya layak 1/8 sahaja (bukannya 100%) daripada amaun tu…. Duit KWSP suami (sebagai contoh), jika suami meninggal, maka isteri hanya layak terima 1/8 sahaja.  KWSP tak laksana konsep hibah tau….

-          Jangan ingat, bila suami dah tiada, senang-senang boleh tuntut duit KWSP suami gitu sahaja… Lebih-lebih lagi kalau suami tak bubuh PENAMA dalam rekod dengan KWSP.


REAL CASE STUDY

  • Saya tak nak panjang kan cerita, saya nak bagi real case study salah seorang customer saya yang ambil pelan HIBAH TAKAFUL ni..
  •  Lagi mudah faham…. Kalau tulis berjela pun, mungkin tuan-tuan dan puan-puan confuse..


Profil Customer :



- Lelaki
- Kakitangan kerajaan (bekerja yang tidak begitu  ber risiko )
- 33 tahun
- Bergaji RM4,500 sebulan






Dengan memperuntukkan RM160 sahaja sebulan, bersamaan 3.56% SAHAJA daripada gajinya, beliau mendapat manfaat:

  1. Kematian atau kecacatan kekal (lumpuh) RM350,000
  2. Tabung Penyakit Kritikal RM100,000
  3. Waiver… Ini yang bagusnya…Jika disahkan terkena salah satu dari 36 penyakit kritikal, bayaran/sumbangan bulanan kepada takaful dikecualikan TETAPI polisi jalan seperti biasa.


1. Kematian atau kecacatan kekal (lumpuh) RM350,000

  • Jika ditakdirkan si suami meninggal, maka si isteri selaku penerima hibah boleh membuat tuntutan sebanyak RM350,000 kepada syarikat takaful.
  • Tapi, dalam jangkamasa 30 hari++, isteri akan memperolehi cheque bernilai RM350,000 daripada pihak takaful.
  • Jadi, duit ni la yang jadi pengganti kepada gaji suami selama ini…


2. Penyakit Kritikal RM100,000

  • Jika suami terkena salah satu daripada 36 penyakit kritikal, maka suami boleh tuntutan sebanyak RM100,000 daripada pihak takaful.
  • Duit pampasan ni boleh diguna oleh suami untuk tujuan rawatan penyakitnya….Nak ke hospital, ke homeopathy, nak buat Acupuncture atau nak jumpa bomoh dukun sekalu pun untuk rawatan tradisional, perlu juga duit kan?
  • Jadi duit pampasan sakit kritikal ni, boleh diguna untuk tujuan ini.
  • Bayangkan jika kita tidak ada langsung polisi takaful…. Dah la sakit, nak kena pi berubat, duit pula x ada… parah kita dibuatnya…
  • Last-last terpaksa gadai apa yang ada… Kalau tak, terpaksa tebal kan muka merayu dengan adik beradik lain….


3. Waiver – Pengecualian Bayaran
  • Jika suami terkena salah satu daripada 36 penyakit kritikal, bayaran bulanan (RM160 sebulan) tu dikecualikan…Dah la dapat pampasan RM100,000, bayaran bulanan pula dikecualikan.
  • Maksudnya tak perlu  bayar apa-apa lagi, TETAPI polisi takaful jalan seperti biasa..Maksudnya pampasan kematian RM350,000 tu tetap sama walaupun suami dah tak bayar apa-apa kepada pihak takaful.
  •  Inilah baru betul HIBAH TAKAFUL yg sebenar. Bukan nya janji yang bukan-bukan.
  • Bukan macam setengah skim diluar sana… Masuk RM5,000, dapat RM500 (10%) tiap-tiap bulan. Dua kali dapat, lepas tu hilang lesap ntahh kemana..


BERMINAT NAK TAHU LANJUT 
PASAL HIBAH TAKAFUL?

Ingin tahu lanjut?


KLIK sahaja link wasap saya di bawah ini untuk terus wasap saya. Tak payah taip no phone saya pun.



Monday, December 7, 2015

Anda sakit dan perlu WARDED (Perlu tinggal di wad) ? Bagaimana ingin menggunakan Kad Perubatan Takaful yang ada ditangan anda ?


Nampaknya dalam seminggu dua ni, ramai betul customer saya yang terpaksa kena tahan kat wad. Ada yang sakit denggi, ada pula yang sakit kepala (migraine)  dan ada pula yang sakit dalam perut (gastrik).

Nasib baik mereka ada ambil polisi yang attach sekali dengan Kad Perubatan Takaful.


Untuk memudahkan lain-lain client (dan juga audiens) saya diluar sana  yang ada Kad Perubatan Takaful, disini saya sertakan sedikit panduan untuk anda menggunakan kad perubatan takaful yang dah anda miliki sekian lama ini…


Langkah 1 – Pastikan anda sudah layak menggunakan kad perubatan ini. Jangan sesekali kad takaful anda masih dalam waiting period (masa menunggu). Untuk pengetahuan, mana-mana kad perubatan takaful atau insuran memang ada masa menunggu atau waiting period. Biasanya 120 hari untuk sakit kritikal.

p.s : Kalau tak faham juga apa itu “waiting period”, sila berhubung dengan Perunding Takaful anda masing-masing. Itu la, gunanya ada agent or Perunding Takaful....apa jua soalan, boleh direct kepada beliau...

p.s .s : Kalau kes kemalangan (accident) ia cover sebaik polisi berkuatkuasa… Tiada waiting period untuk kes kemalangan..


Langkah 2 – Pergi ke klinik (dicadangkan terus ke Klinik Panel Takaful)  dan dapatkan rawatan daripada doktor biasa terlebih dahulu.

Pihak hospital (doktor biasa)  akan buat pemeriksaan terlebih dahulu dan sekiranya keadaan anda memerlukan anda perlu ditahan di wad, doktor akan beritahu anda tentang keperluan anda perlu ditahan di wad.

Waktu ini lah anda boleh mulakan usaha anda untuk mendapatkan kemudahan yang disediakan oleh Kad Perubatan Takaful anda.

Langkah 3 – Dapatkan Surat jaminan (guarantee letter or GL)

Langkah ini amat penting sebelum anda masuk wad. Jangan main serbu masuk dan selepas itu baru nak usahakan dapatkan GL. Sebab ada kes yang pihak Takaful tak dapat keluarkan GL terutama yang tidak memenuhi syarat-syarat pengendali takaful. 

Ini adalah contoh-contoh yang GL mungkin sukar diperolehi :-
      1)  Kad anda masih dalam waiting period. 
2    2) Polisi anda lapse berbulan-bulan. Sumbangan or bayaran bulanan anda sangkut berbulan-bulan.

p.s : Anda kena pastikan kedua-dua di atas memenuhi syarat nya...Kalau dah 6 bulan tak buat bayaran, tiba-tiba sakit dan anda sukar atau tak dapat langsung GL,  maka jangan la anda bising-bising pulak dengan syarikat takaful atau insurans anda.

Kalau memenuhi syarat di atas, boleh proceed kepada langkah-langkah yang akan saya ceritakan seterusnya.....

Untuk memudahkan kerja anda mendaptkan GL ini, ada dua option yang mudah untuk anda lakukan:-

1) Dapatkan bantuan pihak hospital. Tunjukkan mereka kad perubatan anda dan minta mereka usa
hakan untuk dapatkan GL dari Takaful. Biasanya mereka tiada masalah untuk tujuan ini. 

Sebab mereka (pihak hospital) yang nak kan duit dari kos rawatan yang akan dikenakan kepada anda kelak.


2) Hubungi Perunding Takaful anda. Sila pastikan nombor phone Perunding Takaful anda ada dalam phone address anda sepanjang masa.

Biarkan kedua-dua mereka itu yang bekerja untuk anda untuk memastikan anda mendapatkan GL. Dalam keadaan begini anda hanya perlu fikirkan tentang kesihatan anda sahaja lagi. Itu yang sepatutnya.

Yang lain-lain tu biarkan orang lain yang memikirkannya.

Ringkasnya :

1) Pasal GL - Biar receipcionist hospital dan Perunding Takaful anda yang uruskan untuk anda.

      2) Pasal rawatan atau pembedahan (jika ada) biar sahaja pihak hospital uruskan

3) Pasal kos rawatan biar saja pihak  Syarikat Takaful yang langsaikan.

        Anda hanya perlu fikir kesihatan anda sahaja. Kan senang kalau ada kad perubatan tu…


Langkah 4 – Tunggu  ajer syarikat takaful hantar GL terus ke hospital. Biasanya mereka akan fax terus ke hospital.

Dah dapat GL. Anda boleh masuk wad dengan senang hati… Selesai bab nak dapat GL.


p.s : Standby juga dengan sedikit duit deposit yer…..Amaun bergantung kepada pihak hospital.. Tapi biasanya dalam lingkungan RM200 ke RM500 sahaja. Takaful memang tak ambil pun duit ni…. Yang minta adalah pihak hospital… apa-apa hal dengan deposit boleh ajukan ke pihak hospital..


SEKIAN….Jika artikel cabuk ini bermanafaat, boleh la tolong viral kan... 

Jika anda diluar sana inginkan info lanjut tentang kad perubatan ini. Boleh tinggalkan no wassap anda kepada saya  Lazim 019-344 2370 ATAU


Isikan sahaja maklumat diri anda dalam borang yang ada dibahagian bawah laman ini.

Tuesday, December 24, 2013

Konsep Takaful


Konsep Asas Yang Perlu Anda Ketahui Berkenaan Takaful

Salam sejahtera,

1) Pada laman ini, saya akan ceritakan perkara-perkara asas yang patut anda tahu berkenaan dengan takaful. Ini penting sebagai ilmu asas yang perlu anda tahu sebelum anda berurusan dengan mana-mana Agent Takaful dari mana-mana syarikat Takaful sekali pun.

2) Setidak-tidaknya anda akan ada sedikit pengetahuan tentang seluk beluk takaful sebelum mendapat konsultasi dari mana-mana Agent Takaful.

3) Penerangan saya dalam laman ini hanya memfokus kepada takaful keluarga sahaja (sebenarnya takaful ada dua jenis, iaitu ‘Takaful Am dan ‘Takaful Keluarga’) .

4) ‘Takaful Am’ adalah yang melibatkan perlindungan ke atas objek yang tidak bernyawa yang disediakan oleh syarikat-syarikat takaful. Contohnya takaful kenderaan, rumah dan juga takaful harta benda.

5) ‘Takaful keluarga’ pula yang melibatkan penyediaan perlindungan dan juga simpanan ke atas individu yang bernyawa dari sekecil-kecil usia 14 hari ke usia 88 tahun. Ini yang akan saya huraikan pada halaman ini.

6) Dalam ‘takaful keluarga’, selain daripada adanya perlindungan tehadap diri pelanggan, ada satu lagi elemen yang tiada dalam ‘takaful am’ iaitu bahagian untuk simpanan.

7) Ini bermakna, caruman bulanan pelanggan ke takaful akan disalurkan sebahagiannya ke dalam akaun simpanan takaful yang mana pelanggan boleh mengeluarkan sebahagian daripada wang ini tanpa perlu menunggu tempoh tamat kontrak dengan takaful.

8) Pengeluaran bahagian simpanan ini tidak akan menyebabkan amaun perlindungan yang dijanjikan kepada pelanggan sebagaimana termeterai dalam kontrak takaful terjejas.

9) Dalam ‘takaful keluarga’, ada dua elemen penting yang patut anda tahu :-
i)  Perlindungan Asas;
ii)  Perlindungan Tambahan.

10) Perlindungan Asas merupakan perlindungan bersifat mandatory (wajib) dan mesti ada di dalam mana-mana pelan takaful keluarga. Ini bermakna, sekiranya anda mengambil mana-mana polisi takaful keluarga, apa yang terkandung dalam perlindungan asas akan secara automatik akan dilindungi kepada pelanggan takaful.

11) Perlindungan tambahan pula merupakan kemudahan yang bersifat optional, yang mana pelanggan boleh memilih jenis perlindungan ini berdasarkan kemampuan dan budget bulanan mereka.

12) Namun begitu, ada dua tiga jenis perlindungan di dalam perlindungan tambahan yang selalunya dicadangkan untuk diambil bersama-sama dengan perlindungan asas supaya pelanggan akan benar-benar dilindungi pada sebarang masa dan keadaan.

Apa yang wajib dan apa yang optional?
1) Bagi menjawab soalan diatas, saya ringkaskan seperti dalam jadual di bawah



Perlindungan Asas
(Wajib)
Perlindungan Tambahan
(Optional)
Kematian Elaun harian hospital
Kecacatan kekal Tabung penyakit kritikal

Pengecualian jika terkena penyakit kritikal

Tabung kemalangan diri

Kad Perubatan Takaful

2) Bagi seorang pelanggan, sebelum anda memohon mana-mana polisi takaful, perkara-perkara asas yang patut (wajib sebenarnya) tahu adalah :-

i) Berapa bayaran sebulan ?
ii) Berapa tahun yang perlu dibayar. Berapa lama kontrak anda dengan takaful sebenarnya ?
iii) Berapa amaun pampasan/perlindungan dalam RM yang akan dilindungi oleh takaful yang melibatkan perlindungan asas dan juga perlindungan tambahan.
iv) Berapa jumlah simpanan yang terkumpul yang boleh dikeluarkan mengikut tahun caruman.

3) Untuk para pelanggan yang berurusan dengan saya, selalunya saya akan meminta terlebih dahulu maklumat pelanggan bagi membolehkan saya menyediakan kertas cadangan takaful kepada pelanggan-pelanggan saya.

4) Ini kerana penyediaan kontrak takaful berserta jumlah simpanan dan juga perlindungan yang akan disediakan takaful kepada pelanggan akan bergantung kepada :-

i) Umur pelanggan sewaktu memohon polisi takaful untuk ini (untuk ini, tarikh lahir pemohon diperlukan);
ii)  Jenis pekerjaan
iii) Anggaran budget anda atau komitment bayaran dari pelanggan ke takaful
iii)  Tempoh kontrak (tempoh bayaran pelanggan kepada takaful)
iv) Merokok atau tidak?

5)  Bergerak dari maklumat pelanggan di atas, saya akan sediakan apa yang pelanggan akan perolehi (dari segi simpanan, perlindungan asas dan juga perlindungan tambahan) yang akan dijamin daripada pihak takaful kepada mereka.

6) Berikut adalah contoh-contoh kontrak berdasarkan pelan takaful yang telah diambil :-

a) Usia 2 tahun, RM120 sebulan (TN Intelek);
b) Usia 15 tahun, RM150 sebulan (TN Harmoni)
c) Usia 25 tahun, RM150 sebulan (TN Harmoni)


7) Dalam contoh-contoh kontrak di atas, saya telah tunjukkan dengan jelas :-

i)  Jumlah perlindungan asas yang sepatutnya diterima pelanggan
ii)  Jumlah perlindungan tambahan;
iii)  Amaun simpanan mengikut tahun caruman;
iv)    Amaun pampasan kematian mengikut tahun caruman;
v)   36 jenis penyakit kritikal;

8)  Itu adalah sebahagian daripada pelan takaful yang telah saya sediakan untuk pelanggan saya dari berbagai umur dan juga pilihan produk takaful yang ditawarkan oleh Etiqa Takaful.

 Note :
i)  Saya Agent Etiqa, jadi contoh-contoh yang saya berikan dalam kertas cadangan takaful kepada anda adalah berdasarkan apa yang Etiqa berikan.

ii)  Untuk Takaful dari syarikat Takaful lain, anda boleh dapatkan daripada Agent Takaful syarikat berkenaan..


Jika ingin tahu lebih lanjut secara specifik untuk diri anda atau ahli keluarga anda yang lain, sila isikan maklumat diri anda yang saya paparkan di halaman bawah  page ini. Sila scroll down dan isikan maklumat diri anda.

Saya hanya akan sediakan quotation atau kertas cadangan takaful untuk anda yang benar-benar berminat sahaja.

Sekian. Wallahuaklam....




Monday, February 25, 2013

TN Harmoni : Apa yang Takaful boleh sediakan, jika anda mengambil polisi untuk anak anda berusia 15 tahun dengan sumbangan bulanan RM150 selama 20 tahun ?





  • Pelan TN HARMONI  merupakan pelan takaful yang sesuai untuk orang dewasa. Namun begitu, ia juga boleh diambil/ditawarkan kepada anak-anak di peringkat remaja.
  •  Anak peserta yang memiliki polisi TN Harmoni akan mendapat faedah tabungan simpanan RM yang terjamin di mana simpanan ini dikeluarkan (jika mahu) pada tahun ke 2 selepas menyertainya. 
  •  Sejumlah pampasan juga akan disalurkan kepada keluarga jika Pembayar meninggal dunia
  • Ini contoh ilustrasi kontrak takaful dengan andaian anak selaku peserta yang dilindungi dan juga Pembayar dengan usia seperti di bawah :-
    1. Umur Anak sewaktu memohon polisi : 15 tahun
    2. Umur Pembayar sewaktu memohon polisi  : 40 tahun 
    3. Sumbangan bulanan : RM 150.00
    4. Tempoh Kontrak Bersama takaful : 20 tahun
    5. Pelan Takaful Diambil : TN Harmoni
  • Sebagai ringkasan, Jadual 1 dan Jadual 2 di bawah menunjukkan Faedah yang akan diperolehi oleh peserta takaful tersebut.
  • Sekiranya anda ingin mengetahui kontrak takaful untuk anak anda atau diri anda sendiri, jangan lupa isi sahaja borang pertanyaan yang ada di bahagian bawah page ini.

Jadual 1 : Faedah asas yang layak diterima oleh peserta takaful (seperti biodata dinyatakan diatas)

  
Jadual 2 :  Perician jumlah simpanan dan pampasan akibat kematian mengikut tahun caruman






Isikan borang di bawah untuk dapatkan konsultasi secara PERCUMA

Name:
Email :
No Phone :
Lokasi Anda :
Mesej Pesanan :

Click here to create your own form.